Manuka honung och svensk Ljunghonung samma effekt för hälsan

Publicerat av admin den

Ljunghonung, lite mörkare i färgen. Snarlik Manukahonung i medicinskt syfte. Manuka honung snarlik den svenska Ljunghonungen

I dag ökar honungens medicinska användning på grund av det tilltagande problemet med antibiotikaresistens.  I Lantbrukets Affärstidning kan du läsa att Manuka honung och Ljunghonung har samma effekt för hälsan (läs källan). Den svenska Ljunghonungen är lika bra som Manuka honung som kommer från manuka trädet. I en brittisk studie har honung visat sig kunna hämma en speciell streptokockbakterie som kan orsaka sjukdomar som halsfluss, barnsängsfeber och blodförgiftning. Manuka honung importeras främst från Nya Zeeland och Australien men nu har den svenska motsvarigheten Ljunghonung påvisats vara precis lika medicinskt verksam Tidigare har forskarna har undersökt vad som gör att honung kan ha samma effekt som antibiotika och konstaterar att det handlar om mjölksyrabakterierna som finns i biets mage. Att honung har flera hälsosamma effekter och antibakteriell effekt är välkänt.

Ljunghonung en extra verksam honung

Manuka honung säljs sedan några år i svenska hälsokostaffärer. Men enligt Tobias Olofsson (forskare) behöver man inte gå över ån efter vatten.
– Jag har själv samarbetat med de walesiska forskarna och sett deras resultat. Utifrån dem kan jag avgöra att ljunghonung är precis lika bra på att döda bakterier som manuka honung. Det är den mest medicinskt verksamma av de svenska honungssorterna säger Tobias Olsson till tidningen Hälsa.

Hälsoeffekter med Manuka och Ljunghonung

Traditionellt har honung använts vid förkylning och sårbehandling, något som får allt mer vetenskapligt stöd. Men forskningen kring honungens hälsoeffekter innefattar även andra områden.
– Några studier, framför allt på djur, tyder på att honung kan vara värdefull också för diabetiker och för att förbättra minne och sömn. Detta är områden det forskas intensivt på i dag säger Tobias Olofsson till tidningen Hälsa.

Vill du köpa honung direkt från biodlaren? Köp svensk honung på burk eller exklusiv Ljunghonung. Shop Online på Hökensås Bigårdar.

Skrivet i media om ljunghonung och manuka honung :

Sorthonung
Manukahonung och Ljunghonung samma effekt för hälsan

Skrivet i Media:
ALT - Ljunghonung istället för antibiotikahemsida
HälsaLjunghonung är den mest medicinskt verksamma av de svenska honungssorterna.

ALT Lundaforskare planerar att föra in svensk ljunghonung med sina hälsobringande effekter i sjukvården.

LU Forskare försöker lösa problemen med antibiotikaresistens och bidöden samtidigt

Tidningen Måbra – Honung är hur hälsosamt som helst!


admin

Hökesås Bigårdar är ett lokalt företag som producerar honung från Tidaholms kommun.