Inlägget gjort

Vildhonung med mjölksyrebakterier

Vi har fått en fråga från kund om vi säljer honung som inte är upphettad och som innehåller hög halt av mjölksyrebakterier.

Kund – Hej, finns vildhonung att köpa hos er?

Biodlare M – Hej, du får gärna specificera vad du menar med vildhonung? Vi har både bin och honung, men vildhonung vet jag inte om vi har?

Kund – Jag menar honung där mjölksyrebakteier är kvar. Där ingen upphettning ägt rum?

Biodlare M – ”Ok. Det är färsk nyslungad honung du önskar då. Nej, vi har inte det just nu. Men om ca 1 vecka börjar vi skörda honung (tyvärr efter midsommar i år pga kall maj) och då kommer vi bl a att sälja färsk, nyslungad flytande honung på 350 G glasburkar. Det kommer att gå att beställa valfritt antal på hemsidan.
Om man är ute efter mjölksyrebakterierna ska man köpa så färsk honung som möjligt. Fr o m veckan efter midsommar slungar vi dagligen färsk honung och gör detta tom 1 oktober ca. Under den tiden ska man kunna beställa färsk naturlig endast silad rinnande honung på beställning. Honungen ska vara max någon dag gammal när vi skickad den. Förutom att köpa färsk honung direkt av en biodlare är vi de första att erbjuda så färsk honung i butik. Håll utkik på vår webbsida om du är intresserad. Bästa hälsningar Biodlare Marcus Schultz

Inlägget gjort

NYHET! Köp Färsk nyslungad honung

Nytt för i år!

Äntligen har våren kommit och bina arbetar för fullt med att samla nektar som blir till fin honung. Just nu är det körsbärsträd, maskros och raps som drar flest bin till sig.

I år kommer vi kunna erbjuda något alldeles speciellt. Vi kommer nämligen kunna sälja färsk honung, alltså nyslungad, orörd, helt naturlig honung. Denna honung går inte att få tag på någon annanstans utan endast hos en lokal biodlare. Denna kommer vi kunna erbjuda till er.

nyslungadhonung

Färsk honung är till färgen gyllengul och rinnig. Den bör förbrukas inom en månad och skall stå svalt, mörkt i rumstemperatur. Färsk honung är den nyttigaste honungen, då den är orörd och ej värmebehandlad. Innehåller mängder med nyttiga mjölksyrebakterier och vitaminer. Använd den till glaze på köttet på grillen, såser och marinader. Ha den i salladen eller direkt på jordgubbarna. Ät den varje dag för att hålla dig frisk.  Tips är att köpa vår egen kokbok ”59 enkla och goda honungsrecept” nu endast för 150 kr i samband med beställning av honung! Du kan även använda den som skönhetsmedel på kroppen. Vi kommer sälja nyslungad honung i 350 grams glasburkar. Köp gärna en honungsslev också för att enklare applicera honungen.

Honungen kommer endast säljas under begränsad tid just vid slungningen. Mer information kommer under junimånad på Facebook och hemsidan.

Läs mer om nyslungad färsk honung i media

Superfärsk honung medicin | Aftonbladet

Björn Hellberg smakar på färsk honung

 

 

Inlägget gjort

Sista ljunghonungen

Nu är höstens skörd av vår goda ljunghonung slut. Vi har fortfarande ett 100 tal burkar ljunghonung kvar på lagret, men det är rimfrost på dem så burkarna ser ut som på bilden nedan.

IMG_3058

 

Rimfrost gör att burken ser misstänkt konstig ut, men det är inget fel utan tvärtom ett bevis på låg vattenhalt, rätt kall förvaring samt bevis på att honungen aldrig har värmts. Men det ser inte så fint ut enligt många. Tittar man noga så är det sockerkristaller i honungen närmast glaset som har sockrats på grund av låg vattenhalt. Vi vill dock betona att det är helt normalt då honungen varken har värmts eller ympats. Tappar man honung direkt på burk efter slungning som vi gör med ljunghonungen så händer det ofta att honungen får rimfrost efter en tids förvaring. Vi vill betona att det inte är något fel på ljunghonungen, det är bara rimfrost. Ljunghonungen är precis lika nyttig som vanligt.

 

 

Till alla våra kunder som inte har något emot rimfrost så kan ni fortsätta beställa här i webbshoppen så länge lagret räcker. Så länge det går att beställa så finns det ljunghonung kvar.

Smaken är precis som ljunghonung ska vara! Det är bara lite rimfrost.

 

Bästa Hälsningar

Biodlare

Marcus Schultz

 

Inlägget gjort

Bina har vaknat! Hör ni surret!

Våren är kommen! Bina har vaknat! Kan ni höra surret? 🙂

Nu samlar de vatten och pollen. Och krokusen är bland de första vårprimörerna bina samlar nektar ifrån.

I de flesta av våra bigårdar har bina klarat vintern bra. Ca 10 % har hittills dött. Det är dock nu under april månad som bina har det som svårast. Drottningen har satt igång sin äggläggning och konsumtionen av binas vinterfoder ökar därmed, samtidigt som vädret i april kan vara förrädiskt för bina. Vi hoppas nu på lite mer vårvärme så ska de klara sig. Bina är även utsatta såhär års av myror som fram tills dess att saven i björkarna stiger också letar mat och de drar sig inte för att angripa bisamhällen. April månad är en svår, kanske den svåraste månaden för bina att överleva.

IMG_2957

 

Inlägget gjort

Snart är vintern slut

Idag var jag ute på besök hos mina bin. Den mesta snön har nu smält undan och bina patrullerar flusteröppningen och har börjat städa botten själva. Någon enstaka dag har de redan kunnat börja ta små flygturer runt kuporna men den stora rensningsflygningen har ännu inte inträffat. Men snart, en solig dag med ca 10-12 grader, då kommer de flyga ut för att ”gå på toa”, och sen är biodlingssäsongen åter igång och våren är på gång

 

Biodlings Vår!

Inlägget gjort

Våra populäraste inlägg

Vi har precis fått en rapport från vår webbleverantör med en lista på de inlägg som har högst besökarstatistik. Kanske har ni missat några av de inlägg vi gjort, därför listar vi dem här nedan:

Topp 7 mest besökta blogginläggen på vår hemsida

1. Huskur mot förkylning
En artikel vi skrev redan 2010, men lika aktuell nu som då. Läs här.

2.Manuka honung och Ljunghonung samma effekt för hälsan
Forskare visar att den svenska ljunghonungen har samma effekt på hälsan som manuka honungen. Läs här.

3.Förvara honung rättHär ger biodlare Marcus Schultz råd om hur du förvarar honungen på bästa sätt. Skafferi eller kylskåp? Läs här.

4.Är honung bra för kroppen?
Mer om forskning kring honung och hur den påverkar vår kropp. Honung = nyttoämne? Läs här.

5. Honung istället för pencilin
Genombrott för svensk honung. Ljunghonung kan tänkas föras in som medicin. Hur forskarna kommit fram till att honung i framtiden kan vara ett alternativ till antibiotika. Läs här.

6. Vem levererar Sveriges bästa honung?
Vi hade ju såklart önskat att vi vunnit denna tävling. Men iaf en rolig tävling som arrangerades i Enköping, där eleverna fick provsmaka på honung. Läs här.

7. Varför är honung så dyrt?
Vi fick en fråga från en kund, varför honung är en dyr råvara och hur priset kan variera mellan städer och sorter. Läs här.