Sorthonung - ny inriktning

Sorthonung

Tyvärr är vår sorthonung slut!

 

Hökensås Bigårdar är en stolt producent av exklusiv sorthonung!

Vad är sorthonung?

Sorthonung kommer från olika blomsorter. En sann delikatess! Träffar du oss ute på marknader, så tveka inte att få chansen att smaka sorthonung. Smakupplevelsen är sensationell.

Honungens smak, färg och konsistens beror på vilka blommor som bina samlat nektar från. Då den mesta honungen i en burk kommer från en växt kan honungen kallas sorthonung. För att honungen skall få namn efter en blomsort krävs en pollenhalt på över 50 % från blomman.

 

Honung från olika blomsorter

Maskros
Maskrosorna ger en vackert gul honung. Maskrosen blommar i maj/juni med en efterblomning på sensommaren. Honungen smakar friskt och milt på samma gång.

Raps
Honung från raps blir ljus, nästan vit, och har en mycket mild smak. Konsistensen är fast, eftersom rapsens nektar innehåller mycket druvsocker. Passar utmärkt som smörgåspålägg, eftersom den inte rinner av.

Hallon
Hallondraget infaller under juni månad kring midsommar, då bisamhället står på topp. Av nektar från hallonbuskarna tillverkar bina en typisk ljus sommarhonung.

Klöverväxter
Klöverväxterna är goda nektarkällor och ger en sommarhonung som har en ljus, ibland något gråaktig ton. Klöverns nektar ger en honung som är mild och smakrik. Konsistensen är varken för hård eller för mjuk och honungen passar till det mesta.

Ljung
Ljunghonungen har en karaktäristisk smak och är mörk bronsfärgad. Ren ljunghonung förblir ofta klar utan att kristallisera, och är lite seg till konsistensen. För de som har vant sig vid den skarpa smaken duger nästan ingen annan honung.

Lind
Lindens nektar ger upphov till en honung som är blekgul till färgen. Lindblomshonungen anses av många vara en av de finaste ljusa honungssorterna. Den har en frisk, något bitande smak, som vissa kan tycka är för stark.

Mer info om sorthonung
”För att få kallas sorthonung måste honungen till minst 50 procent härröra från en speciell blomma, en så kallad dragväxt”.

Skrivet i Media:
Sorthonung - ny inriktning

ALT, Lantbrukarnas affärstidning: Sorthonung ny nisch för biodlarna
Biodlarnas riksförbund, Vanliga Biväxter