Bekämpningsmedel slår ut bisamhällen

Publicerat av admin den

Flera gånger har vi publicerat artiklar om den bidöd som råder i Europa. Idag hittade vi en ett år gammal artikel från tidningen Alltomvetenskap där det finns belägg för att det är bekämpningsmedel som slår ut bisamhällena.

I snitt har vart tredje bisamhälle kollapsat och vid enskilda tillfällen har upp emot 80 procent av bina dött. Amerikanska jordbruksdepartementet skriver i en rapport att det möjligen kan vara bekämpningsmedel som är boven i dramat bakom bidöden. Så kallade neonikotinoider började användas på 1990-talet som ersättning för de kontroversiella organiska fosfaterna, och man har nu funnit en koppling mellan dessa bekämpningsmedel och en rubbning i binas immunförsvar, vilka också i extremt låga doser gjort dem mottagliga för allehanda infektionssjukdomar.

Vi ser det som positivt att det forskas på området, eftersom binas pollinering är extremt värdefullt för floran.


admin

Hökesås Bigårdar är ett lokalt företag som producerar honung från Tidaholms kommun.