Nyheter

SR rapporterar rekordmånga överfall på bikupor

Att björnar förstör bikupor är inte ovanligt men omfattningen har varit ovanligt stor i Västernorrland den här säsongen. Över ett 30-tal  angrepp har anmälts in till länsstyrelsen. Många bikupor har helt utplånats. Angreppen har skett på flera olika ställen i Timrå, Härnösand och Kramfors. – Det är unikt! Vanligtvis brukar det vara ett trettital angrepp på bikupor i hela Sverige på ett år, säger Lars Wiklund. Teoretiskt kan det vara en enda björn som härjat vid Läs mer…

Problem med hemsidan

Hej, vi ber om ursäkt för att vi haft en del problm med hemsidan. Tyvärr har en hacker brytit sig in och stulit våra filer. Det tog ett tag för våra tekniker att fixa. Nu är hemsidan i alla fall uppe igen och vi hoppas på att ni gillar den. Nyheter kommer inom kort.

Populäraste inläggen under sommaren

Under sommaren har vi haft ett stort antal besökare på sajten, trots att vi haft problem med sidan. Hökensås Bigårdar ökar antalet besökare trots problem med hemsidan i sommar. De mest populäraste artiklarna presenterar vi här nedan. Det är kul att ölningen kommer ifrån att fler hittar till vår hemsida via sökmotoerna. Hökensås Bigårdar jobbar främst med att skriva intressanta inlägg om biodling och honung, i andra hand med sökmotorotpimering. Där vi får hjälp av konsulten Läs mer…

Frukost är hjärnans viktigaste måltid

Visst har man hört att det är viktigt att äta frukort, men faktum är att ny forskning nu säger att frukost dessutom är hjärnans viktigaste mål. Förklaringen till detta är att den mentala prestationsförmågan på förmiddagen blir betydligt bättre om man har ätit frukost än om man har haft för bråttom för att göra det. Minne, inlärningsförmåga och förmågan att lösa problem förbättras efter frukosten. Särskilt om frukosten har ett högt kolhydratintag och lågt fettinnehåll.  Förklaringen Läs mer…

Intresset för biodling ökar

Medlemstillströmningen till Sveriges Biodlares Riksförbund ökar – totalt fick man år 2010 100 nya medlemmar. Totalt finns 9 700 medlemmar i förbundet. Även konsumtionen av honung ökar. Det är inte bara till te som konsumenterna nu vill ha honung till. Utan trenden går till att använda honung i alltifrån matlagning till raffinerade produkter som tvål. Mer än 25 procent av biodlarna vill förädla honungen till olika produkter. Läs nyheten

Björn har setts i Tidaholm

En jägare, Stefan Andersson, har skymtat ett djur likt en björn mellan Suntaksstan och Madängsholm, Tidaholm i förgående vecka. Rovdjursspårare på Länsstyrelsen kan inte varken styrka eller dementera uppgifterna. De har dock inte kunnat identifierat några spår, då underlaget var en nyplöjd åker. Andra biodlare i norra sverige har haft problem med att björnarna får smak på honungen och ställer till problem för bisamhällen. -” En björn som får smak på bin, det är faktiskt larverna och Läs mer…

Bidöd är en livsmedelskris

Idagarna presenterar hemsidan ”Rysslands röst” en ny artikel om bidöden. De benämner krisen som en ”livsmedelskris”. Vidare kan man läsa att ”En bekräftelse på en större kris är att världens bipopulationen började minska i antal. Forskare påminner om Albert Einsteins varning: om bina dör ut, som kommer människor också att försvinna om fyra år”. För första gången det talades om den växande livsmedelsfaran var år 2006. På sistone har Europa gått miste om en femtedel av Läs mer…

Receptet på Sveriges godaste pizza

Den 23 januari skrev vi inlägget ”Sveriges godaste pizza innehåller honung”, då var det inte sanning. Nu några veckor senare, så är det sant. Tony Gerasovski från Pizzeria Fasana i Nyköping är 2011 års svenska pizzamästare. Han vann med sin vilda pizza, ”Hjort är gjort”. Vad innehåller Sveriges godaste pizza? Den består av en botten på flera sorters mjöl, en tomatsås som är ett långkok på Pelatitomater, socker, lök, vitlök, oregano, basilika, salt och peppar. Osten Läs mer…

Klimatsmart – Honung till håret

Akiko Frid i Osby är den deltagare i projektet Klimatvardag i Skåne som förbrukar klart minst koldioxid per år. Akiko lever nära naturen och i en artikel från skanskan, kan ni läsa om hur hon lever klimatsmart. Här är ett av hennes tips: ”Istället för schampo använder hon nässelvatten, honung, olivolja eller bara vanligt vatten”. Vågar du testa? Läs artikeln här.