EU-kommissionen ska diskutera bidöden

Publicerat av admin den

Den omtalade bidöden beskrivs som ett nytt problem, men det är endast till viss del sant. Under 1900-talet har ca 10% av bisamhällena dött under vintern, vilket är naturligt, då svagare samhällen dör av sjukdomar, köld etc. Idag är dock siffran något högre, vilket hotar både honungsprodutionen och svenska eko-system. Antalet bisamhällen som dör varierar kraftigt från år till år. Förra vintern, år 2010, låg siffran på 25 %. Under de senaste åren har siffran legat på ca 15 %. Vad som ligger bakom det ökade antalet av bidöd är oklart. Trenden är att bidöden är värre i Europa än i Sverige. Man tror att bidöden kan bero på; sjukdomar och parasiter.

EU-kommissionen kräver grundlig undersökning av vad som orsakar bidöden, de kommer förslå mer forskning på ämnet.

Se hela TV-avsnittet:

 

Fler som skriver om ämnet :

Bidöd kan hota livsmedelsförsörjningen

 

Kategorier: Blogg om nyheter inom biodling

admin

Hökesås Bigårdar är ett lokalt företag som producerar honung från Tidaholms kommun.