Publicerad

Varm vinter 2020

En mild vinter såhär långt. Ingen snö. Blåsigt. Idag har det varit 10 plusgrader och sol. Vårkänsla i luften. En del bin flyger ut från flustren och passar nu på att komma ut medan det är varmt för årstiden. Förhoppningsvis låter sig bina inte luras av detta utan följer sin årscykel efter ljuset och solen. Men det skulle kännas bättre om det var vinter på riktigt. Lite snö åtminstone. Dock inte över metern som vi hade här vintrarna 2010 och 2011. Vem vet vad februari kommer att bjuda på?

En skidutflykt vintern 2010 för att skotta fram bina ur den djupa snön. Tidaholm toppade snödjupet i Sverige både 2010 och 2011.
Publicerad

Välj klimatsmart mat – Hur ska man tänka?

Alla försöker vi göra bra matval men det är inte så himla lätt.  Vi tror att vi gör rätt, när vi egentligen ur ett klimatperspektiv gör fel. Det menar kände bagaren Sébastien Boudet, Aftonbladet. I dag är Sébastien Boudet en förebild för många som vill förstå hur saker och ting påverkar miljö och klimat. Han väljer bort snabbmat, hör och häpna “vegansk mat som inte är ekologisk” och importerade råvaror. Varför? Jo, för även om maten är vegetarisk eller vegansk så har den fortfarande ofta orsakat stora utsläpp i form av besprutade råvaror och konstgödsel i jordar. Han säger: “– Ja, det kostar lite mer med ekologiskt, men det betalar sig i längden. Att inte köpa ekologiskt är lite som en sån reklam: Köp nu och betala efter påsk. Men det som är billigt nu kommer att kosta oss i framtiden”.

Veganer äter inte honung för att bina har jobbat för den, men de äter smoothie med papaya, mango, kokos och avokado och så spetsar de den med mandelmjölk. Regnskogen skövlas och djur dör, säger Sebastian Boudet och berättar om mandelproduktionen. Mandeln odlas på fält i Kalifornien vilket gör att man kör dit stora långtradare fulla med bin, importerade från Ukraina eller Litauen till USA, som få pollinera mandelblommorna. Lägg där till vattenresurserna som krävs för att odla mandel, något som torkar ut stora delar av ett redan utsatt Kalifornien.  Honung å andra sidan är inte importerad och helt naturlig råvara.

– Man vill förklara för folk hur det ligger till, men då tror alla att det är kört. Men det är inte kört, det finns massa saker som man kan göra. I Västra Götaland finns det massa bra exempel bland annat så har man i Tidaholm gått samman med en gemensam märkning som heter Lokalproducerat Väst. En märkning för konsumenter för att förstå var matens ursprung kommer ifrån. Smart va?

Publicerad

Omfattande fusk med honung avslöjat i internationell tävling

Över hälften av tävlingsbidragen i honung var i världsklass. Men andra hälften får inte ens kallas honung! Årets upplaga av World Beekeeping Awards ägde rum på Apimondia i Montreal i mitten av september 2019. Bidragen till tävlingen analyseras först kemiskt och sedan smakmässigt och visuellt. Detta år hade många problem med sockersammansättningen och i en hel del av bidragen hittades antibiotikarester. Antibiotika är otillåtet för svensk honungsodling.

Nogranna laboratorieanalyser

Tävlingsbidragen fick genomgå omfattande kemiska analyser. Bland annat avslöjades om honungen värmts upp för mycket eller lagrats för länge. Antibiotika är inte tillåtet inom biodling i Europa men används i andra delar av världen för att behandla bakterieangrepp på bisamhällen.

Antibiotika inte tillåtet i svensk honung 

I Sverige hanteras honung generellt varsamt för att behålla sin naturliga kvalitet och det är inte tillåtet att använda antibiotika för att bekämpa sjukdomar i bisamhällena, berättar Svenska Bins projektledare Lotta Fabricius Kristiansen, som besökte Apimondia tillsammans med andra biodlare från Sverige.

– Svenska biodlare arbetar aktivt med att höja kvaliteten. Därför är det ofta säkrare att köpa svensk honung av bra kvalitet – då vet man att den kommer direkt från naturen utan några främmande ämnen som tillsatt socker och läkemedelsrester. Honung finns uppsatt på EU:s topplista över livsmedel som det fuskas mest med. Antingen säljs billig honung som dyr och med falskt ursprung, eller så drygar man ut honungen med socker.

Läs hela artikeln här.

Publicerad

Nu finns det Ljunghonung!

Efter några magra år vad gäller Ljunghonung har vi nu precis skördat en bra skörd hittills i år! Och när vädret väl mellan skurarna tillåter bina sina flygturer så fortsätter bina flyga till ljungen på Hökensås så det kan bli en bra höstskörd på Ljung i år. Det håller vi tummarna för!

Välkommen att handla årets första Ljunghonung i vår webbshop!

Publicerad

Färskhonungen startar lagom till midsommar

Vi fortsätter i år med försäljningen av Färskhonung!

Lagom till midsommar levererar vi årets första Färskhonung!

Försäljningen i webbshoppen startar i veckan. Första leveransen kommer att ske på tisdag den 18 Juni. Honungen kommer då att hinna fraktas hem till dig före midsommar. Se till att beställa och glöm inte förskottsbetala  i god tid, senast måndag kväll,  för att säkerställa att din honung kommer skickas på tisdag.

 

Varje vecka fram till binas invintring i slutet på september kommer vi på beställning av Färskhonung åka ut på tisdagsmornar och skörda dagsfärsk honung.

Vi är mycket stolta över att kunna erbjuda dagsfärsk honung till våra kunder i  hela Sverige.

 

Färskhonung är honung som vi hämtar från bikupan samma dag som den slungas, tappas på burk, paketeras och skickas. Honungen är fortfarande kupvarm. Färskare honung går inte att köpa. Det tar vanligtvis 1-2 dagar för honungen att levereras via DHL till dig, beroende på avståndet från Tidaholm till din ort. När du får honungen till ditt DHL-utlämningställe är det max 1-2 dygn sedan den hämtades från bikupan.

Honung som är färsk är den absolut nyttigaste honungen. Den innehåller fortfarande  nyttiga mjölksyrebakterier och det mesta av sina nyttoämnen. Färsk nyslungad honung har en fantastisk god lukt och smak. Helt nyskördad honung är en lyx och delikatess tidigare få förunnat, om man inte själv är biodlare och kan hämta in honung på morgonkvisten. Vi är därför väldigt stolta att kunna erbjuda alla som vill ha Färskhonung  detta, du beställer den i vår webbshop.

 

Publicerad

Vår

Våren har kommit!

Efter en lång men bra vinter för bina börjar nu äntligen våren komma på allvar! Bina mår bra efter den ganska normala vintern. Lagom lång med lagom kallt och lagom mycket snö. De flesta bisamhällena har klarat vintern och de börjar nu den nya säsongen med att samla vatten, pollen och nektar så snart vädret tillåter utflykter från kupan. Sälgen blommar och är en viktig pollen och nektarkälla för bina tidig vår.

Årets vackraste tid står nu vid tröskeln, redan nu har syren börjat knoppa och tussilago, blå och vitsippor blommar. Välkommen sköna vår! Äntligen börjar en ny bisäsong!

I april hjälper vi bina att städa kupan, att säkra matförrådet från opålitligt väder och konkurrerande myror som också de vaknar så här års. I april händer inte så mycket mer utan vi väntar på stigande temperaturer och mer blommor. Snart nog drar bisäsongen igång och då drar det igång på allvar. Men först ska påsken firas som är sen i år.

Glad påsk!

 

Publicerad

Ingen Ljunghonung i år, och årets sista färskhonung.

Vi hoppades in i det sista att kunna få skörda Ljunghonung i år, men dessvärre uteblev den helt, tyvärr. Den torra perioden i juli är troligen orsaken. Vi får verkligen hoppas att vädret ger bättre förutsättningar för Ljungen nästa säsong.

På Tisdag 25 september hämtas den absolut sista honungen för i år hem från den sista bigården. Så önskar du köpa årets sista nyskördade honung så måste du beställa senast måndag 24 september senast klockan 23.59. Glöm inte att förskottsbetala senast samma tid, annars riskerar ni att bli utan.

Totalt sett har biodlingen gått bra i år. Vilken fantastisk sommar vi haft. Bina är nöjda, även biodlaren. Skörden blev slutligen normal. Försommaren var fantastisk. Högsommaren härligt varm, men dessvärre för torr för blommorna.

Tack alla kunder för denna säsong.

Vi kommer inom kort att öppna webbutiken med försäljning av ”vanlig” honung som pågår fram till nästa säsong då ny Färskhonung börjar komma in.

Bästa hälsningar

Biodlare Marcus Schultz

Hökensås Bigårdar

Publicerad

Dags att börja skörda första honungen

Tack vare det fina vädret vi haft hittills så börjar det nu bli dags för oss att börja skörda honung! Vi kommer även denna sommar erbjuda Färskhonung till försäljning online i vår webbshop.

Färskhonung beställer ni, sedan åker vi ut tidigt på tisdagar oavsett väder, och hämtar hem honungen från en eller några bikupor beroende på hur många som beställt.

Honungen behöver inte alltid vara ”mogen”. Normalt täcker bina honungskakans celler där honungen lagras med lock av täckvax, den honungen är ”mogen” att skördas då den har rätt vattenhalt. När vi tappar upp vanlig fast honung måste den ha rätt vattenhalt för att kunna lagras utan risk för jäsning pga för hög vattenhalt. Men den färska honungen är tänkt att ätas omgående och skall inte lagras, så ju färskare honungen är desto nyttigare är den. Därför kan färskhonungen variera i smak och konsistens vecka till vecka. Ofta har den rätt vattenhalt men ibland är den mer rinnig och det beror på hur pass nyligen bina hämtat nektarn. Färskhonungen vi skördar är den bina just då samlar och den kommer då ofta från samma blommor vilket varierar vecka till vecka. Så beroende på vilka blommor bina flyger till blir det en överraskning vilken smak på honungen vi får just den veckan.

Efter att vi hämtat honungen hos bina åker vi hem och äter frukost, sedan börjar arbetet i slungrummet där vi slungar honungen, varefter den silas och sedan tappas direkt på burk. Vi vill ha denna Honungen så naturlig som möjligt så den värms inte utan enbart slungas och grovsilas.

Sedan etiketterar vi burkarna och paketerar och framåt lunch tidig eftermiddag skickar vi sedan den färska honungen med DHL. Vi skickar alltså dagsfärsk honung! Detta för att kunna erbjuda en så färsk honung som bara är möjligt.

Transporten med DHL brukar normalt ta 1-2 dagar. Honungen hämtas ut av dig efter avisering via sms/mejl hos ditt närmsta utlämningsställe för DHL.

Beställer du Färskhonung av oss kan du vara försäkrad om att honungen du får när du hämtar den är så färsk den kan bli! 1-2 dygn gammal efter att den lämnat bikupan.

Vi älskar själva färskhonungen för att den är så nyttig, men också för att den är så naturlig och god! Vi är stolta att kunna erbjuda Färskhonung till hela Sverige. Vi vet att det är svårt att kunna köpa Färskhonung om man inte har turen att känna en biodlare eller har bin själva.

Färskhonungen är den nyttigaste honungen vi kan äta, den innehåller mängder med nyttiga mjölksyrebakterier som minskar så snart honungen tappar kontakten med bina och bikupan.

Priset på färskhonungen är dyrare än vår vanliga honung, och det är för att det innebär så mycket merjobb för oss då en heldag varje vecka måste avsättas för just färskhonungen. Vi har ca 250 bisamhällen i 18 bigårdar att sköta och de kräver sin tid i skötsel varje vecka nu under högsäsongen så för att kunna erbjuda Färskhonung en dag i veckan hela sommaren fram till oktober måste vi ta ut ett ganska högt pris på färskhonungen för att väga upp förlusten i tid vi annars skulle lagt på den vanliga honungsskörden som blir något lidande.

Priset i år för en burk Färskhonung 350 g  kommer därför att kosta 100 kronor. Då vi skickar honungen med DHL paketeras honungen i paket/kartong om 4 st burkar alternativt 8 burkar. Mindre kvantiteter än 4 burkar går tyvärr inte att skicka då vi inte kan paketera den ordentligt.

Frakten med DHL kostar drygt 100 kronor per paket.

 

Vi erbjuder dagsfärsk honung! Den är dyr, men i förhållande till arbetsinsats, nyttighet, den färska smaken samt lyxen att kunna köpa dagsfärsk nyslungad honung är priset riktigt.

Nytt för i år är att vi kräver förskottsbetalning. Detta för att minska arbetstiden med att göra kreditupplysningar samt skicka betalningspåminnelser då de flesta numera betalar direkt via SWISH. Många missar pappersfakturan som vi tidigare skickat med i paketet. Det är också trist när det alltid finns någon som inte betalar av olika anledningar att behöva anlita kronofogden. Så därför kräver vi numera förskottsbetalning.

Skulle honungen ta slut hos bina eller om vi skulle få in mer beställningar än vad vi klarar av att leverera så betalas pengarna tillbaka och självklart hör vi då av oss.

Du lägger din beställning i webbshoppen så alla uppgifter blir korrekta.

Vi måste ha ditt namn, för att kunna veta vem som beställt och vem som betalat.

Din adress så att paketet levereras till ditt närmsta DHL utlämningsställe.

Personnummer behövs inte längre med förskottsbetalning.

Vi måste däremot ha ditt mobilnummer eller e-post så DHL kan nå fram med en avisering vart och när paketet kan hämtas ut av dig.

Efter att din beställning är lagd i webbshoppen, betalar du 500 kronor för 4 burkar, alternativt 900 kronor för 8 burkar, till vårt bankgiro 654-5933 eller via SWISH till biodlarens mobilnummer. Mer information om hur du betalar din honung får du i ditt bekräftelsemejl efter att du lagt beställningen i webbshoppen. Ordrar som inte förskottbetalas skickas ej.

OBS! Det är viktigt att du anger ditt namn som meddelande när du betalar! På bankgirot ser vi annars inte vem som betalat.

Kvitto på köpet skickar vi med i paketet!

Alla som har beställt honung och som har förskottsbetalat meddelar vi via sms när paketen är paketerade och skickade.

Det är allt!

Välkommen med din beställning av 2018 års Färskhonung!

 

Webbshoppen öppnar på hemsidan inom kort!  www.hokensasbigardar.se

 

PS.

Ljunghonung säljs i webbshoppen perioden augusti-november beroende på tillgång.

 

Vanlig ljus/fast honung 500 g börjar säljas i webbshoppen när Färskhonungen tar slut i oktober.

 

Bästa hälsningar

Biodlare Marcus Schultz

Hökensås Bigårdar 

 

 

 

 

 

Publicerad

Fjolårets Honung är nu slut.

Fjolårets Honung är nu slut! 

Sällan brukar honungen ta helt slut på lagret men i år har det varit helt slut på Honung på många ställen i Sverige så lagom till påsken tog även vår honung helt slut.

Tack alla kunder för att ni handlat av oss!

Vi hälsar er välkomna tillbaka i Juni!

Normalt skördar vi årets första honung i mitten på juni. Välkomna tillbaka då!

Färskhonung

Från och med juni månad kommer vi ännu ett år kunna erbjuda våra kunder dagsfärsk, nyskördad Honung för dagen, som vi levererar samma dag som vi hämtar den från bina. Inom hela Sverige! Vi tar emot förhandsbeställningar i webbshoppen så snart det finns ett överskott av Honung i bikuporna. Vi beställer transport med DHL, alltid på tisdagar, så honungen hämtas in från bikupan tidigt samma morgon. Sedan brukar honungen komma fram under onsdagen senast torsdagen. Målet är att honungen skall vara tagen från bikupan samma dag som vi skickar den! Färskare Honung än så går inte att leverera! Det kräver en hel del extra jobb att erbjuda färskhonung under säsongens mest hektiska biodlingsperiod, men eftersom många efterfrågar dagsfärsk Honung och att mjölksyrebakterierna i den dör efter någon vecka, (honungen är fortfarande väldigt nyttig därefter, men den är som mest nyttig när den precis lämnat bikupan), så är det helt dagsfärsk Honung vi vill kunna erbjuda! Vanligtvis är det näst intill omöjligt att få tag på dagsfärsk honung om man inte själv är biodlare. Inte ens biodlaren själv orkar skörda honung varje vecka. Men eftersom vi har så många bigårdar att skörda så gör vi detta varje vecka från början på juni till slutet av oktober. Så färskhonung skördar vi flera gånger i veckan. Så det är därför vi kan erbjuda den i vår webbshop!

Vi kommer kunna sälja den i 4-pack och 8-pack, på glasburkar. Det kan vara kämpigt att äta 8 burkar färskhonung på någon vecka. Även om mjölksyrebakterierna dör allteftersom honungen åldras så är honungen fortfarande väldigt nyttig. Och väldigt god framförallt! Det är inte många honungsburkar i butikerna som är så färska! Så njut av den! Även efter flera veckor när den börjar kristallisera och bli fast och hård. Det är äkta honung i sin naturliga form, som bina har skapat den. En sann naturprodukt minsann!

Nu hoppas vi våren kommer på allvar efter påsk, så ska nog blommorna snart finnas i överflöd, likaså årets första Honung! Bästa hälsningar, biodlare Marcus Schultz på Hökensås Bigårdar.

Publicerad

Våren är här!

Vintern har varit kall och snörik i våra trakter mellan Vänern och Vättern. Ännu ligger snön ca 20-30 cm djup men solen lyser starkare och det töar!

I fredags  den 23 mars var årets hittills varmaste dag med ca 9 grader varmt i skuggan. I solen visade termometern 15-20 grader!

Och då kunde bina inte hålla sig längre!

Alla bisamhällen som stod med flustren mot söder och i solen passade på att flyga ut och rensa tarmen efter att suttit inne i kupan sedan i höstas. De har hållit sig så länge! De är otroliga!

Såg också att videkissarna har börjat slå ut. Alen har slagit ut. Får vi nu bara lite värme till så är våren snart här! Äntligen!

Rensningsflygning i en bigård på Hökensås 2018!

GLAD PÅSK!

Vi har faktiskt tagit fram en egen påsketikett som ni ser här nedan, den är kul att ta med till vårens första marknader och att ge bort som påskgåva! Vi tillverkar också egna bivaxljus, här i äggformat i flera olika färger. Är ni intresserade? Vi köpte våra på www.bivaxsalva.se dit vi säljer allt vårt överskott av vårt egna bivax.

 

GLAD PÅSK!

MVH Marcus