Färgen på Ljunghonungen

Publicerat av admin den

Vi får en del frågor angående färgen på vår ljunghonung. En del tycker den är ljus. Det beror på att den har förvarats svalt.

Ljunghonung är lätt rödaktig och mörkare än vanlig honung. Den är tixotropisk och svår att sila, seg, och innehåller mer bubblor än vanlig honung. Den beskrivningen gäller nytappad/nyslungad ljunghonung.

Innan vi tappar ljunghonungen på burk så tillsätter vi en liten del, ca 1%, gammal ljunghonung och rör i ljunghonungen. Detta kallas ympning. Därefter förvaras ljunghonungen på burkar paketerat i kartong i kylrum.

I kylrummet står sedan ljunghonungen mörkt och svalt och ”mognar”. Det som sker är att honungen nu kristalliserar och honungen blir fast. Detta minskar riskerna att ljunghonungen försämras under vinterns förvaring. En sidoeffekt blir att vår ljunghonung ser något blekare ut pga kristalliseringen som alltid ger honungen en ljusare nyans.

Låter man sedan ljunghonungen stå i rumstemperatur en tid så smälter kristallerna och ljunghonungen ser återigen mörkare ut, den blir gul/brun.

På bilden nedan ser man samma ljunghonung. Burken till höger är precis uttagen från kylrummet medan burken till vänster har stått framme några veckor i köket, i rumstemperatur. Observera färgskillnaderna!
image

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kategorier: HonungLjunghonung

admin

Hökesås Bigårdar är ett lokalt företag som producerar honung från Tidaholms kommun.