Om Hökensås Bigårdar

Hökensås Bigårdar är ett lokalt företag beläget i Tidaholms kommun nära Hökensås med bigårdar på och kring rullstens-åsen Hökensås. Företaget bedriver biodling och producerar honung. Företaget startades upp i maj 2010.Hökensås Bigårdar

Hökensås BigårdarJag som är biodlaren heter Marcus Schoultz och har varit biodlare sedan 2002. Idag är många familjemedlemmar involverade i de olika arbetsmomenten kring biodlandet. Är man nära bekant med en biodlare eller har en sådan i släkten tror jag att de flesta vet vad jag försöker beskriva. Den typiska biodlaren för mig var en äldre man, en rökpust och vit klädnad med huva till beskydd för stickande bin. Den föreställningen hade jag kring biodlaren fram till en dag då min farfar sedan många år funderat på att bli biodlare gjort slag i saken och som i sin tur ställde upp en bikupa på hemmagården där jag bor. Den där kupan intresserade mig. Jag blev nyfiken och trivdes i allt surrande och gick ofta dit för att kika på dem. En dag låg jag i hängmattan, och förmodligen för lat för att hämta den tidens mest lästa, tidningen Fantomen, så tog jag och började bläddra och kika i en tidning utgiven av Sveriges Biodlares Riksförbund, Bitidningen, maj månads utgåva. Pang! Där blev jag introducerad i binas värld och sedan var jag fast .

Jag följde med min farfar när han kom för att se till bina, och följde sedan även med på en introduktionskväll för nyblivna biodlare och allmänt intresserade på en föreläsningskväll i den lokala biodlarföreningens regi. Jag blev fascinerad av bina hemma och gick med som medlem i Sveriges Biodlares Riksförbund och fick därmed automatiskt en prenumeration på Bitidningen.

IMG_1318

Jag fick hjälp av min farfar att skaffa mitt första bisamhälle och snart därpå åkte jag och köpte några till. Sedan dess har mitt intresse för bina ökat, åren som entusiastisk biodlare likaså, i takt likaså erfarenheterna och kunskapen så har också antalet bin ökat. Idag bedriver jag en odling på ca 250 bisamhällen.