Honung är gott och nyttigt!

Publicerat av admin den

Honung har använts för sina läkande egenskaper och som traditionell medicin under mer än 5000 år.
Mervärdet av lokalproducerad honung utöver den goda honungen är att bina bidrar till ökade skördar av bär och frukter i vår närliggande natur samt att de motverkar monokultur.

Honung innehåller:
Vatten Under 20%.

Sockerarter
Nektar består av sockerarterna sackaros, glukos och fruktos som bina hämtar hem från blommorna. När
bina bearbetar nektarn till honung så ökar enzymhalten och vattenhalten minskar. Därigenom försiggår en kemisk omvandling som främst visar sig genom rörsockrets sönderdelning, inventering, i
druvsocker och fruktsocker.

Mjölksyrebakterier
Dessa motverkar de ohälsosamma bakterierna i magen.

Antioxidanter
Antioxidanter tros kunna förebygga allvarliga sjukdomar som hjärt- och kärlsjukdomar och cancer.

Vitaminer och mineraler
Honung är en god källa till C-vitamin. Den innehåller små mängder av järn, koppar, mangan, kalcium,
kalium, natrium, fosfor och magnesium.

Väteperoxid
I kontakt med vatten är väteperoxid ett kraftfullt desinfektionsmedel.

Inhibiner
De har förmåga att döda bakterier och andra mikroorganismer eller hindra deras tillväxt. Honungen
får idag en allt starkare ställning för medicinsk användning på grund av den ökande resistensen mot
antibiotika.


admin

Hökesås Bigårdar är ett lokalt företag som producerar honung från Tidaholms kommun.