Bin som svärmar

Publicerat av admin den

Varför svärmar bin?
Under junimånad är det vanligt att bina svärmar. Detta beror på att drottningen inte har tillräckligt mycket plats att lägga ägg på, därför svärmar hon. Detta är binas naturliga sätt att föröka sig på. Man strävar efter att öka antalet bisamhällen utan svärmning genom olika skötselmetoder. Trots åtgärder svärmar dock bina ibland. Svärmning innebär att drottningen tillsammans med hälften av samhällets bin flyger iväg. De kan sätta sig i en buske eller i ett träd. Ser du bin som svärmar ser de ut som en svart klunga (=svärm).

Ta vara på bisvärmen
Från bisvärmen skickas spejarbin för att hitta en ny bostad. Tiden att hitta ny bostad kan variera från någon timme upp till fler dagar. Ofta hittar bina ett ihåligt träd, en skorsten eller liknande där svärmen kan bosätta sig. För att kunna ta vara på bisvärmen måste den hämtas, före de bosätter sig permanent. När svärmen hittat en permanent bostad kan den ej tas bort av biodlare.

Vad ska man göra om man får en bisvärm i sin trädgård?
Får ni en bisvärm i er trädgård, vanligtvis förekommer svärmeriet endast i juni månad, så ring en biodlare så fort som möjligt innan svärmen flyger iväg och hittar ett bo på ett olämpligt ställe i våra hus osv. Bor ni kring Tidaholms kommun kan ni alltid kontakta mig. Jag hämtar svärmar och kommer på stört. Jag har god erfarenhet av dem numera och fångar dem till 99% Det kan vara ett problem när de sätter sig högt, högt uppe i höga ekar osv. Men det är alltid spännande att jaga bisvärmar.

Ta hand om bisvärmen
Ta aldrig död på bin! Tänk på att de är nyttodjur och väldigt snälla sådana. Man bör dock ha respekt för dem. Är man ovan så ska man vara lugn, kontakta en biodlare i närheten. På biodlarna.se, riksförbundets hemsida, finns länkar till lokala föreningar med kontaktuppgifter till biodlare där du bor.

Hjälp med att fånga en bisvärm
Jag hjälper gärna till att fånga in bisvärmar kring Tidaholms kommun. Ring mig, Marcus på 0707 413 098.

Kategorier: Honung

admin

Hökesås Bigårdar är ett lokalt företag som producerar honung från Tidaholms kommun.