Bristen på bin ger stora konsekvenser

Publicerat av admin den

När bina dör i mystisk bidöd och antalet biodlare minskar är det inte endast brist på honung och därmed priset på det eftertraktade guldet som stiger. Bristen på bin har fler konsekvenser än så.

Hela 76 procent av livsmedelsproduktionen och 84 procent av växtarterna inom EU är beroende av pollinering av bin. Vid ett vanligt frukostbord skulle inte bara honungen i teet försvinna om bina försvann, utan även kaffet och apelsinjuicen, eftersom bin pollinerar både kaffeplantor och apelsinträd.

En annan konsekvens skulle vara att mjölkpriset skulle skjuta i höjden. Bin pollinerar de flesta typer av djurfoder, och utan dem skulle bönderna behöva utfordra sina djur med mycket dyrare foder, som tex spannmål.

Luxemburg, Italien och Storbritannien är områden som haft mellan 30 och 50 % bidödlighet på senare år. I Sverige var vinterdödligheten för bin i södra och mellersta Sverige förra vintern 25 procent!

EU-parlamentets jordbrukskommitté försöker få in nya idéer i ett förslag till ny jordbrukspolitik för åren 2014–2020 som EU-kommissionen ska lägga fram. De vill satsa pengar på till exempel forskning och miljösmarta jordbrukslösningar. Och på bin.

Bekämpningsmedlen inom jordbruket tros spela en avgörande roll i bidödligheten. EU-parlamentet vill att effekten av GMO-grödor och bekämpningsmedel på bin studeras, och att biodlare får stöd för sin verksamhet.

SVT


admin

Hökesås Bigårdar är ett lokalt företag som producerar honung från Tidaholms kommun.