Honung har använts i urminnestider

Publicerat av admin den

Honung har använts som sötningsmedel  i urminnestider brukar vi säga på marknader och honungsprovningar. Dagen.se har publicerat en artikel med Eila Åkesson, tidigare hushållslärare på restauranglinjen och kyrkvärd i Ytterby församling. Hon har forskat om ”mat i Bibeln”.  Hon menar, konstigt nog, att om vi äter  som de gjorde på biblisk tid så äter vi faktiskt som dagens näringsexperter menar att vi ska. Grönsaker och frukt med mycket antioxidanter, rotfrukter, honung som sötningsmedel, sparsamt med kött och vin i måttliga mängder.

I artikeln kan vi läsa att Första Mosebok uppmanar oss att vara vegetarianer. Först när Adam och Eva förvisats från Lustgården och Gud fann behag i röken och lukten från Adams offer fick människan tillåtelse att äta kött. I Tredje Moseboken får vi veta vilka djur som är tillåtna att äta och vilka som inte är det, matregler som ortodoxa judar fortfarande följer än idag. Dock när kristendomen började spridas utanför den judiska världen blev matreglerna ett hinder för konverteringar till kyrkan och togs bort. I Apostlagärningarna 10 får Petrus, själv jude, uppenbarelsen att ingen mat är oren.

Det står också i Tredje Mosebok att man inte ska äta fett från tjurar utan bränna det. Antagligen världshistoriens första kolesterolvarning. Det var bra att vara rädd om sin boskap, därför slaktade man helst de äldre djuren. Man fiskade inte i överflöd utan fångade det man behövde för att äta sig mätt.

Socker dyker först upp i ett av Pauli brev. Från början användes socker som medicin. Sötade gjorde man med honung. Så åt man naturligtvis mycket torkad frukt, dadlar, russin och fikon som också gav energi.

Läs hela den intressanta artikeln på dagen.se


admin

Hökesås Bigårdar är ett lokalt företag som producerar honung från Tidaholms kommun.