Bidöd är en livsmedelskris

Publicerat av admin den

Idagarna presenterar hemsidan ”Rysslands röst” en ny artikel om bidöden. De benämner krisen som en ”livsmedelskris”.

Vidare kan man läsa att ”En bekräftelse på en större kris är att världens bipopulationen började minska i antal. Forskare påminner om Albert Einsteins varning: om bina dör ut, som kommer människor också att försvinna om fyra år”.

För första gången det talades om den växande livsmedelsfaran var år 2006. På sistone har Europa gått miste om en femtedel av bikolonier om året, och samma tendens har uppenbarat sig i Latinamerika och Asien. Avsaknad av bin kommer att få mänskligheten att avstå från honung, propolis (bikitt) och bigift. Men inte bara det. Vetenskapsmän bevisade att honungbi, den blygsamma insekten, förutbestämmer människans kost till en tredjedel. Därför kommer förlusterna inom livsmedel att vara som störst just inom livsmedel. Bina är ”världsmästare” i att befrukta växter. De ansvarar för citrusträd, äpplen, kaffe, kakao och en stor del av grönsaker. Sammanlagt står alla dessa kulturer för 35 procent av kalorier i människans dagliga intag, samt de flesta mineraler, vitaminer och antioxidanter.

Det forskars idagläget om bidöden. Enligt ”rysslands röst” så kan dödsfaran ligga i elektromagnetisk stålning. Men det återstå att se.


admin

Hökesås Bigårdar är ett lokalt företag som producerar honung från Tidaholms kommun.