Ljunghonung varierar i färg

Publicerat av admin den

Båda dessa burkar innehåller samma typ av honung, ljunghonung  (även såkallad skogshonung). Den till vänster är ren ljunghonung, precis nytappad och orörd. Den till höger innehållet 97 % ren ljunghonung, är 3 veckor gammal och har kristallerat, därav denna kraftiga färgförändring.

Vi har fått en del förfrågningar från kunder som har häpnats av den ljusa färgen. Smaken är ljung men vad ljus den är!?
Svaret på den frågan är ympning.

 

Honungen ympas för att hålla sin fina kvalité

Honung rörs eller ympas för att uppnå en slätare, mjukare men ändå fast konsistens. Honung som lämnas orörd brukar oftast bli stenhård, bli grynig eller grusig. Vi ympar därför all vår honung för att den bättre ska hålla sig i en fin kvalité, samt för att den ska kunna vara sådär mjuk-fast, så att man kan bre den på mackan. Ibland kan ljunghonungen som resultat av ympningen därför bli så ljus som på bilden till höger. Men detta är alltså 97 % ren ljunghonung som har kristalliserat. Beroende på ympen kan ljunghonungen därför skifta något i färgen. Ympen påverkar färgen och konsistensen men inte smaken och lukten.

Kategorier: Honung

admin

Hökesås Bigårdar är ett lokalt företag som producerar honung från Tidaholms kommun.