Sen vår

Publicerat av admin den

bild

Binas vinterförråd börjar ta slut

På grund av den sena våren så har binas vinterförråd nu börjat ta slut i en del bigårdar.

I en bigård var det så kritiskt att om de inte stödfodrades snarast så skulle de flesta med stor sannolikhet dö av svält. April månad är den svåraste månaden att få bina att överleva. I maj har våren kommit så långt att värme och blommor ökat så pass att de klarar samla mat ute i naturen. Men i april, med hårda kalla vindar,  så är svält, rivaliserande myror som gärna hämtar sin mat hos bina två stora faror. Även de mindre bisamhällena riskerar att bli rövade av de starkare bisamhällena.

Idag besökte jag bigården på bilden. De var birika, men väldigt lätta. För säkerhets skull fick de varsin gul flusterfodrare innehållandes 1 liter varm sockerlösning. De är smidiga tycker jag. Jag behöver inte öppna kupan, störningen är minimal. Det går snabbt att hälla upp, på med locket, vänd upp och ned, och vips så är det klart! Bina hittar snart till sockerlösningen och på 1-2 dagar har de ätit upp sockerlösningen.

Mina bottnar är lite specialanpassade till dem. Det krävs en flusteröppning på 17 mm. Det är bra om det finns en liten flusterbräda så står hinken extra stadigt. Denna typ av flusterfodrare fungerar utmärkt att stödfodra med. Det går dock inte i så mycket sockerlösning. Så det blir något extra besök att fylla på dem. Men det kan vara klok, man bör nämligen se till att ta bort dem såfort bina har tömt dem. Risken kan vara att röveri annars kan sätta igång, och myrorna bör man se upp med. Det gäller att inte spilla! För säkerhets skull ger jag alla bisamhällena i bigården stödfodring samtidigt. Även de som inte behöver. Jag gissar på att de på det sättet alla blir upptagna med ”sin” flusterfodrare och låter bli att söka föda hos grannen.

bild(1)Även om våren ännu verkar vara något frånvarande så vet vi att den snart kommer. Snart är det dags för mer regelbundna turer ut till bina och med hem blir det en hel del drönarvax. Ja vax blir det ju alltid mycket av så fort bina börjar bygga, som skrapas av ramar när mam jobbar med bina. Sedan några år har vi använt oss av solvaxsmältare för smältning av sådant vax. Till en början var det mest på skoj, men bygger man dem väl så kan det bli förvånansvärt varmt i dem soliga försommardagar. Jag använde en temperaturmätare från Clas Olsson som maxades 180 grader sedan slog den runt. Jag gissar på att temperaturen kan nå över 200 grader. Det är brännhett! Problemet är att de är otympligt, kladdigt och ofta är solvaxsmältarna för små. Nu har vi byggt om och återanvänt ett kylskåp som ska användas till solvaxsmältare. Ska bli spännande att se hur resultatet blir. Jag är övertygad om att det kommer att smälta bra. Det ska vara enkelt att använda och det ska få plats med mycket vax och ramar i den. Det som är bra med kylskåp är att de är ordentligt isolerade, samt att det finns ett avrinningshål i botten så att man man kan tappa ur den allt eftersom. Gratis värme från solen, ingen el. helt gratis och miljövänligt!

 

Kategorier: Honung

admin

Hökesås Bigårdar är ett lokalt företag som producerar honung från Tidaholms kommun.