Ljunghonung 2013

Publicerat av admin den

Ljunghonung 2013

bild(3)Först trodde jag inte att det skulle bli någon ljung i år. Det såg visset ut i skogarna och jag misstänkte att den kalla våren hade frystorkat alla ljungplantor. Men idag! ( tisdagen den 6 augusti ) så var jag ute på ännu en skogspromenad vid en av mina bigårdar på Hökensås där det brukar domineras av lila ljung i backarna så här års. Och nu hade det hänt en hel del bara senaste veckan! De första ljungblommorna slog ut för cirka en vecka sedan men de har ännu inte lockat till sig några bin. De kanske inte ger nektar varje år misstänkte jag. Men idag! Idag var det bin överallt i ljungen! Bina måste ha slutat att flyga på de sista vitklöverblommorna nu då och istället så har ljungen fångat deras intresse! Vilken lycka! 🙂

Så har vi tur nu och att vädret inte blir vinter på en gång så ska vi nog kunna skörda denna härliga ljunghonung även detta år.  Slutskattning och fodring av bina inför vintern påbörjas redan kring 20 augusti. De bigårdar som samlar in ljunghonung gör detta till månaden senare, så först kring slutet av augusti vet vi säkert om bina lyckas samla in någon ljunghonung, men det verkar hoppfullt just nu! 🙂 Vi återkommer här på hemsidan så fort det finns ljunghonung skördat och buteljerat!

/ Biodlare Marcus Schoultz, Hökensås Bigårdar

bild(2)bild(1)

Kategorier: Honung

admin

Hökesås Bigårdar är ett lokalt företag som producerar honung från Tidaholms kommun.