Förvara honung rätt

Publicerat av admin den

Tänk på att alltid förvara din honung rätt

20120924-125543.jpg

Bilden visar två exemplar av samma honung. Den högra honungsburken har vi låtit vara som den är sedan slungningen. Den vänstra burken innehåller samma honung från samma skörd och samma slungning, den är dock rörd och ympad vilket har påskyndat kristalliseringen och gjort att honungen blivit fast till konsistensen.

Långtidsförvara honung mörkt och svalt

Vår rekommendation är att alltid långtidsförvara honung mörkt och svalt. Gärna i kylskåp! När du väl äter av din honungsburk spelar det mindre roll om du har den framme i rumstemperatur eller i kylen. Den hinner aldrig bli dålig. Det är en smaksak. Några vill inte att honungen ska rinna av smörgåsen så låt den då förvaras i kylen så håller sig honungen alltid fast/hård. Några vill ringla honung på gröten eller använda i te´, låt den då stå framme så blir honungen mjuk och rinnig.

Porös, skummig honung? Jäst?

Vi har fått många lovord från många av våra kunder och vi är själva mycket stolta över vår honung, dess fina konsistens, smak färg med mera. Men vi har också fått frågor av kunder vars honung har blivit porös, skummig och som i vissa fall har börjat jäsa. En del honungssorter exempelvis ljung har lättare för att jäsa och bli dålig fortare. Därför är det viktigt att förvara honungen rätt för att minimera riskerna med att honungen blir dålig. Det är inte farligt att äta av en honungsburk som börjat skikta sig, eller som börjat att bli porös. Oftast räcker det med att man rör om lite i burken med skeden och ställer burken i kylskåpet. Har den stått länge i ett för varmt skafferi så kan den har jäst. Det känner man lätt på lukten när man öppnar burken. Då är den oftast inte god att äta utan är bäst att slänga.

Svensk honung

Olika sorters honung

Honungens egenskaper styrs av vilka blommor bina har besökt vid insamlandet av nektar. Om innehållet i just din honungsburk till största del kommer från raps, vitklöver eller ljung påverkar då honungens smak, färg, lukt och konsistens. De olika sorterna skiljer sig förvånansvärt mycket. Bina flyger till många blommor men några sorter finns i större mängder och brukar anges som speciellt viktiga dragväxter för dem. Maskros, raps, hallon, vitklöver, lind, blåbär, lingon, honungsdagg från bladlöss, tistel, rallarros, blåklint, ljung är några av dessa ”dragväxter”. Dessa dragväxter förekommer i större mängd inom vissa områden vissa år och brukar locka till sig bina som under bra flygväder kan samla in honung från dem som sedan räcker till ett överskott som vi biodlare sedan kan skatta och som sedan hamnar i din honungsburk.

 

ljunghonungvästgötahonung

 

 

 

 

 

 

 

 

Honungens egenskaper påverkas också i viss mån vid beredningen innan honungen tappas på burk. Många biodlare inklusive vi ympar honungen. Eller rör den. Detta görs för att man vill få en jämnare och slätare konsistens. Det bildas sockerkristaller i honung, och dem vill vi få små och många. Vi vill helst leverera en honung som är bredbar, mjuk, men ändå fast. Om man låter honungen vara i sitt orginella ursprung, rinnande och genomskinlig med sin fantastiska smak som nyslungad honung har, bör den dock ätas upp ganska omgående.
Vid långtidsförvaring kristalliserar nämligen honungen och beroende på typ av honung samt förvaringstemperatur så blir ofta honungen för hård, för rinnig, för grynig, den skiktar sig gärna och i värsta fall jäser den.

Vi skulle gärna sälja honungen som den är året runt och inte bara som nyslungad originell honung som en delikatess under skördetid, men på grund av att den ska långtidsförvaras i väntan på försäljning både hos oss och på butikshyllorna så måste den röras eller ympas för att hålla en jämn kvalité.

 

Slutord:

Honung: Förvaras mörkt och svalt, under konsumtion i rumstemperatur alternativt i kylskåp. Beroende på vilken honung just du har i din burk. Är det rapshonung kan den till och med vara för hård trots att du förvarar den i rumstemperatur.  Är honungen mjukare och rinnig, men du vill ha den fastare, ställ då in den i kylen så blir den fast. Har du flera burkar så förvara dem så svalt som möjligt.

Vårt tips: LÅNGTIDSFÖRVARA ALLTID HONUNG SVALT. Gärna i kylskåp. 11-14 grader är den mest optimala förvaringstemperaturen vid långtidsförvaring.   

 

 

 


admin

Hökesås Bigårdar är ett lokalt företag som producerar honung från Tidaholms kommun.