Varför är honung så dyrt?

Publicerat av admin den

Varför är honung så dyrt?

Varför är honung så dyrt undrar en av våra besökare. Hur kan priserna skilja sig så mycket mellan olika sorters honung?

Priset på en honungsburk på 500 gram varierar från 40 kr till 80 kr. Priserna beror såklart på konkurrens och efterfrågan i landet. I storstäderna brukar den lokala honungen vara lite dyrare än på landsorten. Men även i butiken i Skövde, varierar priserna. Coops egen honung är tillexempel billigare än den lokala biodlarens honung. Vad beror detta på?

1. Värmebehandlad honung
Först och främst kan man undersöka om honungen är värmebehandlad. Det innebär att honungen är upphettad för att få längre hållbarhet och rinnigare konsistens. Detta innebär i sin tur att nyttiga mineraler och vitaminer försvinner i honungen.

2. Blandhonung
I de honungssorterna som går under namnet ”svensk honung” och som produceras av en större aktör, är oftast blandhonung. Vilket inte är något fel i sig. Då har man slagit samman skördarna och fått den honung de flesta svenskarna karaktiserar som honung. Den är ofta ljus och har en mjuk konsistens. Den är enklast att få tag i.

3. Närproducerad honung
Den närproducerade honungen kan biodlaren i din kommun garantera är den bästa kvalitén på honung. Denna varierar i smak beroende på skörd, nektar i området etc. Även färgen och konsistensen varierar. Honungsälskaren kan känna hur smaken varierar. Närproducerad honung gynnar också pollineringen i ditt närområde.

4. Äkta naturlig råvara
Honung är en naturprodukt och får inte kalla sig honung om den framställs på kemisk väg. Honung är en bristvara och beror på hur skörden och vädret slår varje år. Honung är inte likt marmelad som består utav flera sammansatta råvaror utan tas i sin naturliga form direkt ifrån bikupan.

Läs mer om värdet av honungen och vax i Sverige.


admin

Hökesås Bigårdar är ett lokalt företag som producerar honung från Tidaholms kommun.