God respons på vår ljunghonung

Publicerat av admin den

ljunghonung2

Bilden visar en burk till vänster med nyslungad ljunghonung, och till höger visas samma ljunghonung fast ympad med vanlig honung. Smaken är fortfarande densamma men färgen varierar. Har vi kvar ljunghonung sedan tidigare ympar vi sjlvklart med den och då blir honungen mörkare.

Vi har fått goda kommentarer och omdömen från våra kunder på ljunghonungen i år.Tack så mycket säger vi, men vi vill framhålla att det är bina som har gjort jobbet. Vi har bara silat, ympat och burkat den. Ympning innebär att vi tillsätter 3 % ymphonung för att den skall bli fast. Vi använder en sjölies-maskin för att särskilt ta hand om ljunghonungen och slungar först bort det som inte är ljunghonung. På det viset säljer vi bara 97 % ren ljunghonung. 3 % är från ympen som görs enligt ekobimetoden av äldre ljunghonung eller i brist på det vanlig honung..

 

Såhär skriver exempelvis Åke Larson:

”Årets ljunghonung från Hökensås Bigårdar uppfyller alla förväntningar på en fulländad ljunghonung. Den har alla de stora smakupplevelser man kan önska av en klassisk ljunghonung”.ljung

Susanne Johansson: ” Den bästa honung jag har ätit!”

Jan Johansson: ”Ser fram emot er ljunghonung. Den har alltid varit väldigt god.”

 

Årets honungsskörd är nu bärgad och bina är förberedda på vintern som snart kommer att komma. Det blev en ganska god skörd av honung i år, lite över det normala. Det var glädjande då trenden de senaste 3-4 åren har varit den motsatta. Sommarens väder var gynnsam för bina.

Under början av augusti lyckades bina även samla in en del ljunghonung. Sen kom det en treveckorsperiod med regn och ljungdraget upphörde tyvärr. Trots detta lyckades bina tillsammans samla in en skörd på några hundra kilo vilket var några år sedan vi fick senast. Så länge webbshoppen är öppen finns det ljunghonung kvar på lager.

 

Nu hänger vi in bidräkten för denna gång och ser fram emot våren och nästa biodlingssäsong.

Bästa bihälsningar!

Marcus, Hökensås Bigårdar

Kategorier: Honung

admin

Hökesås Bigårdar är ett lokalt företag som producerar honung från Tidaholms kommun.