Dags att börja skörda första honungen

Publicerat av admin den

Tack vare det fina vädret vi haft hittills så börjar det nu bli dags för oss att börja skörda honung! Vi kommer även denna sommar erbjuda Färskhonung till försäljning online i vår webbshop.

Färskhonung beställer ni, sedan åker vi ut tidigt på tisdagar oavsett väder, och hämtar hem honungen från en eller några bikupor beroende på hur många som beställt.

Honungen behöver inte alltid vara ”mogen”. Normalt täcker bina honungskakans celler där honungen lagras med lock av täckvax, den honungen är ”mogen” att skördas då den har rätt vattenhalt. När vi tappar upp vanlig fast honung måste den ha rätt vattenhalt för att kunna lagras utan risk för jäsning pga för hög vattenhalt. Men den färska honungen är tänkt att ätas omgående och skall inte lagras, så ju färskare honungen är desto nyttigare är den. Därför kan färskhonungen variera i smak och konsistens vecka till vecka. Ofta har den rätt vattenhalt men ibland är den mer rinnig och det beror på hur pass nyligen bina hämtat nektarn. Färskhonungen vi skördar är den bina just då samlar och den kommer då ofta från samma blommor vilket varierar vecka till vecka. Så beroende på vilka blommor bina flyger till blir det en överraskning vilken smak på honungen vi får just den veckan.

Efter att vi hämtat honungen hos bina åker vi hem och äter frukost, sedan börjar arbetet i slungrummet där vi slungar honungen, varefter den silas och sedan tappas direkt på burk. Vi vill ha denna Honungen så naturlig som möjligt så den värms inte utan enbart slungas och grovsilas.

Sedan etiketterar vi burkarna och paketerar och framåt lunch tidig eftermiddag skickar vi sedan den färska honungen med DHL. Vi skickar alltså dagsfärsk honung! Detta för att kunna erbjuda en så färsk honung som bara är möjligt.

Transporten med DHL brukar normalt ta 1-2 dagar. Honungen hämtas ut av dig efter avisering via sms/mejl hos ditt närmsta utlämningsställe för DHL.

Beställer du Färskhonung av oss kan du vara försäkrad om att honungen du får när du hämtar den är så färsk den kan bli! 1-2 dygn gammal efter att den lämnat bikupan.

Vi älskar själva färskhonungen för att den är så nyttig, men också för att den är så naturlig och god! Vi är stolta att kunna erbjuda Färskhonung till hela Sverige. Vi vet att det är svårt att kunna köpa Färskhonung om man inte har turen att känna en biodlare eller har bin själva.

Färskhonungen är den nyttigaste honungen vi kan äta, den innehåller mängder med nyttiga mjölksyrebakterier som minskar så snart honungen tappar kontakten med bina och bikupan.

Priset på färskhonungen är dyrare än vår vanliga honung, och det är för att det innebär så mycket merjobb för oss då en heldag varje vecka måste avsättas för just färskhonungen. Vi har ca 250 bisamhällen i 18 bigårdar att sköta och de kräver sin tid i skötsel varje vecka nu under högsäsongen så för att kunna erbjuda Färskhonung en dag i veckan hela sommaren fram till oktober måste vi ta ut ett ganska högt pris på färskhonungen för att väga upp förlusten i tid vi annars skulle lagt på den vanliga honungsskörden som blir något lidande.

Priset i år för en burk Färskhonung 350 g  kommer därför att kosta 100 kronor. Då vi skickar honungen med DHL paketeras honungen i paket/kartong om 4 st burkar alternativt 8 burkar. Mindre kvantiteter än 4 burkar går tyvärr inte att skicka då vi inte kan paketera den ordentligt.

Frakten med DHL kostar drygt 100 kronor per paket.

 

Vi erbjuder dagsfärsk honung! Den är dyr, men i förhållande till arbetsinsats, nyttighet, den färska smaken samt lyxen att kunna köpa dagsfärsk nyslungad honung är priset riktigt.

Nytt för i år är att vi kräver förskottsbetalning. Detta för att minska arbetstiden med att göra kreditupplysningar samt skicka betalningspåminnelser då de flesta numera betalar direkt via SWISH. Många missar pappersfakturan som vi tidigare skickat med i paketet. Det är också trist när det alltid finns någon som inte betalar av olika anledningar att behöva anlita kronofogden. Så därför kräver vi numera förskottsbetalning.

Skulle honungen ta slut hos bina eller om vi skulle få in mer beställningar än vad vi klarar av att leverera så betalas pengarna tillbaka och självklart hör vi då av oss.

Du lägger din beställning i webbshoppen så alla uppgifter blir korrekta.

Vi måste ha ditt namn, för att kunna veta vem som beställt och vem som betalat.

Din adress så att paketet levereras till ditt närmsta DHL utlämningsställe.

Personnummer behövs inte längre med förskottsbetalning.

Vi måste däremot ha ditt mobilnummer eller e-post så DHL kan nå fram med en avisering vart och när paketet kan hämtas ut av dig.

Efter att din beställning är lagd i webbshoppen, betalar du 500 kronor för 4 burkar, alternativt 900 kronor för 8 burkar, till vårt bankgiro 654-5933 eller via SWISH till biodlarens mobilnummer. Mer information om hur du betalar din honung får du i ditt bekräftelsemejl efter att du lagt beställningen i webbshoppen. Ordrar som inte förskottbetalas skickas ej.

OBS! Det är viktigt att du anger ditt namn som meddelande när du betalar! På bankgirot ser vi annars inte vem som betalat.

Kvitto på köpet skickar vi med i paketet!

Alla som har beställt honung och som har förskottsbetalat meddelar vi via sms när paketen är paketerade och skickade.

Det är allt!

Välkommen med din beställning av 2018 års Färskhonung!

 

Webbshoppen öppnar på hemsidan inom kort!  www.hokensasbigardar.se

 

PS.

Ljunghonung säljs i webbshoppen perioden augusti-november beroende på tillgång.

 

Vanlig ljus/fast honung 500 g börjar säljas i webbshoppen när Färskhonungen tar slut i oktober.

 

Bästa hälsningar

Biodlare Marcus Schultz

Hökensås Bigårdar 

 

 

 

 

 

Kategorier: Honung

admin

Hökesås Bigårdar är ett lokalt företag som producerar honung från Tidaholms kommun.