Omfattande fusk med honung avslöjat i internationell tävling

Publicerat av admin den

Över hälften av tävlingsbidragen i honung var i världsklass. Men andra hälften får inte ens kallas honung! Årets upplaga av World Beekeeping Awards ägde rum på Apimondia i Montreal i mitten av september 2019. Bidragen till tävlingen analyseras först kemiskt och sedan smakmässigt och visuellt. Detta år hade många problem med sockersammansättningen och i en hel del av bidragen hittades antibiotikarester. Antibiotika är otillåtet för svensk honungsodling.

Nogranna laboratorieanalyser

Tävlingsbidragen fick genomgå omfattande kemiska analyser. Bland annat avslöjades om honungen värmts upp för mycket eller lagrats för länge. Antibiotika är inte tillåtet inom biodling i Europa men används i andra delar av världen för att behandla bakterieangrepp på bisamhällen.

Antibiotika inte tillåtet i svensk honung 

I Sverige hanteras honung generellt varsamt för att behålla sin naturliga kvalitet och det är inte tillåtet att använda antibiotika för att bekämpa sjukdomar i bisamhällena, berättar Svenska Bins projektledare Lotta Fabricius Kristiansen, som besökte Apimondia tillsammans med andra biodlare från Sverige.

– Svenska biodlare arbetar aktivt med att höja kvaliteten. Därför är det ofta säkrare att köpa svensk honung av bra kvalitet – då vet man att den kommer direkt från naturen utan några främmande ämnen som tillsatt socker och läkemedelsrester. Honung finns uppsatt på EU:s topplista över livsmedel som det fuskas mest med. Antingen säljs billig honung som dyr och med falskt ursprung, eller så drygar man ut honungen med socker.

Läs hela artikeln här.

Kategorier: Honung

admin

Hökesås Bigårdar är ett lokalt företag som producerar honung från Tidaholms kommun.