Välj klimatsmart mat – Hur ska man tänka?

Publicerat av admin den

Alla försöker vi göra bra matval men det är inte så himla lätt.  Vi tror att vi gör rätt, när vi egentligen ur ett klimatperspektiv gör fel. Det menar kände bagaren Sébastien Boudet, Aftonbladet. I dag är Sébastien Boudet en förebild för många som vill förstå hur saker och ting påverkar miljö och klimat. Han väljer bort snabbmat, hör och häpna ”vegansk mat som inte är ekologisk” och importerade råvaror. Varför? Jo, för även om maten är vegetarisk eller vegansk så har den fortfarande ofta orsakat stora utsläpp i form av besprutade råvaror och konstgödsel i jordar. Han säger: ”– Ja, det kostar lite mer med ekologiskt, men det betalar sig i längden. Att inte köpa ekologiskt är lite som en sån reklam: Köp nu och betala efter påsk. Men det som är billigt nu kommer att kosta oss i framtiden”.

Veganer äter inte honung för att bina har jobbat för den, men de äter smoothie med papaya, mango, kokos och avokado och så spetsar de den med mandelmjölk. Regnskogen skövlas och djur dör, säger Sebastian Boudet och berättar om mandelproduktionen. Mandeln odlas på fält i Kalifornien vilket gör att man kör dit stora långtradare fulla med bin, importerade från Ukraina eller Litauen till USA, som få pollinera mandelblommorna. Lägg där till vattenresurserna som krävs för att odla mandel, något som torkar ut stora delar av ett redan utsatt Kalifornien.  Honung å andra sidan är inte importerad och helt naturlig råvara.

– Man vill förklara för folk hur det ligger till, men då tror alla att det är kört. Men det är inte kört, det finns massa saker som man kan göra. I Västra Götaland finns det massa bra exempel bland annat så har man i Tidaholm gått samman med en gemensam märkning som heter Lokalproducerat Väst. En märkning för konsumenter för att förstå var matens ursprung kommer ifrån. Smart va?

Kategorier: Honung

admin

Hökesås Bigårdar är ett lokalt företag som producerar honung från Tidaholms kommun.