Sveriges Radio på besök

Publicerat av admin den

Idag kom Sveriges Radio Skaraborg på besök. De var ute på tisdagsresa i Madängsholm, en välkänd by som mitt hem gränsar till,. Jag var ute och förberedde bilen för att åka ut till bina och rätt vad det var så stod en reporter hemma och sände live! Vilken överraskning! Men kul att de var intresserade! 

Hör reportaget här. https://sverigesradio.se/avsnitt/1504609

Den vanliga honungen tog slut i förra veckan. Ljunghonung finns fortfarande, men även den börjar minska i kylrummet. 

Idag var jag ute och kollade hur det såg ut i bikuporna. Om det har börjat komma in någon ny honung ännu. Och det varierar. Där raps och maskros blommar finns det nu mycket nyindragen honung! På en del platser. Naturen och blomningen är i lite olika fas mellan olika platser i år. Hos en del bigårdar är det fortfarande dåligt med honung.

Idag hade vi första riktigt varma sommardagen med över 20 grader. Och det sätter fart på både bisamhällena och blomningen! Det betyder att bina nu äntligen kan börja samla in honung, och det även så det räcker till oss.

Innan honungen kan börja skördas måste den få mogna någon vecka till i bikupan. Bina sänker nu vattenhalten i den och täcker den med vax. Och så måste de hinna få samla in lite ny honung i den nya skattlådan de får nu, så jag inte tar all honung från dem. De måste alltid ha tillräckligt med honung kvar själva om det blir en längre period med dåligt väder framöver. 

Fortsätter nu det varma sommarvädret vi nu fått så kommer nog årets första skörd kunna påbörjas om någon vecka. Först ska slungrummet iordningställas, städas och all slungutrustning ska diskas och förberedas. Och så hinner bina under den tiden att börja fylla andra skattlådan så de inte berövas all honung när det blir dags för första skörden, om någon vecka. 

Jag är inte alltid ensam biodlare numera. Min treåriga dotter gillar att hjälpa sin pappa med det mesta som hör biodlingen till, om det så gäller att diska bikupor, packa bilen, hon och farmor hjälper mig med mycket av det arbete som är okänt för många utanför biodlingen. Ett antal ramar med vax smälter vi under våren som bina ska få, nya ljusa fina ramar att samla in honungen i. Men att följa med ut till bina, det är häftigt!

Kategorier: Honung

admin

Hökesås Bigårdar är ett lokalt företag som producerar honung från Tidaholms kommun.