Våren 2022 och prognos för årets första honung!

Publicerat av admin den

Våren och försommaren är här!

Bina har redani början av mars tittat ut ur bikuporna under varmare dagar och gjort kortare flygturer efter sök av föda och vatten. Under vintern förlorade vi ett tiotal bisamhällen, främst på grund av att de var för svaga redan i höstas. Ytterligare ett tiotal bisamhällen tynade bort under april. I några bisamhällen slutade drottningens äggläggningförmåga att fungera och bisamhällena utvecklades till så kallade ”puckelsamhällen”, där bara drönare föds, något rövades av myror och tynade bort. Den totala förlusten av bisamhällen under vintern stannade hos oss runt ca 10 % som är en ganska vanlig andel en vanlig vinter.

De bisamhällen som har överlevt vintern börjar nu att öka på sin bistyrka och det märks i bikuporna att aktiviteten ökar, bina blir bra många fler, det börjar bli mycket yngel och det börjar bli trångt med bin, yngel, pollen och nektar i kuporna. I veckan som gick satte jag på skattlådorna för att ge bina mer plats för honungen som nu efter varma dagar börjar komma in allt mer.

De tidiga och viktigaste nektarkällorna för bina, sälg och lönn har nyligen blommat över. Nektarn från dessa räcker oftast bara till binas egna foderförbrukning. Men nu tittar maskrosor fram och fruktträden står i blom och även raps börjar blomma. Nu stundar en härlig tid. I

I ett par månader framöver, till mitten av juli, finns det gott om blommande blommor för bina och det är nu som huvuddraget för honungsskörden infaller. Det finns också chans att man kan se en och annan bisvärm komma och gå nu den närmsta tiden! Ser ni en sådan, kontakta gärna en biodlare. Ni hittar era närmsta lokala biodlare via Sveriges Biodlares Riksförbunds hemsida, på https://www.biodlarna.se

Blir det nu bara några varma dagar framöver, så dröjer det inte länge tills vi kan njuta av årets första nyslungade honung! Just nu pekar väderrapporterna på sol och värme över 20 grader närmsta veckan! Så om det nu stämmer, så behöver vi nog bara vänta 2-3 veckor, innan vi kan börja skörda årets första nyslungade honung! Slutet på maj, början på juni, tror jag försäljningen av årets första nyslungade, nyskördade färskhonung finns tillgänglig här på hemsidan, i webbshopen.

Precis som sommaren är den färska nyskördade honungen lika efterlängtad efter en lång, mörk och kall vinter. Äntligen är det sommar med surr i luften och äntligen är årets honung på gång!

Kategorier: Honung

admin

Hökesås Bigårdar är ett lokalt företag som producerar honung från Tidaholms kommun.