Årets första honung är nu klar att börja skördas!

Publicerat av admin den

Färsk nyslungad honung!

Nu är årets första honung klar att börja skördas! Äntligen!

Det är en del starka bisamhällen som varit flitiga, trots tidvis med regn och kyla har de lyckats samla in honung från maskros och fruktträden!

Så på tisdag i nästa vecka den 7 juni kommer vi kunna skicka iväg årets första beställningar av den första färska, nyslungade honung för året!

Vi säljer sen under hela säsongen dagsfärsk nyslungad honung varje vecka så länge som bina samlar honung.
Vi skickar alltid vår honung på tisdagar och tar upp beställningar under veckan, och sedan på måndagen eller tisdagen, lite beroende på vädret, hämtar vi hem honungen från bina och slungar den och tappar den direkt på burk. Samma dag eller senast dagen efter, skickas den nyskördade honungen till dig via DHL. Det brukar ta 1-2 dagar tills honungen kommer fram. Då är den 1-2 dagar gammal, max 3 dagar gammal. Färskare honung varje vecka under säsongen är svårt att få tag på!

Den färska nyskördade honungen är helt naturlig. Den är rinnig, och fantastisk god. Den varierar i färg, doft och smak vecka till vecka beroende på vilka blommor bina har besökt.
Det är meningen att den ska konsumeras omgående då den är som godast och nyttigast då den är helt färsk. Den står sig dock lika länge som all annan honung i burken, särskilt om den förvaras mörkt och svalt.
Förr eller senare kommer dock honungen kristallisera och den går från att vara flytande till fast. Det tar olika lång tid beroende på honungssort, vilka blommor bina samlat nektarn ifrån.
En burk nyslungad och färsk honung som stått i någon månad svalt kommer troligen bli något hård och grusig i konsistensen. Jag själv anser att den grusiga honungen har sin tjusning och känns äkta. Den smakar fantastiskt gott på smörgåsen. Förvara inte honungen för varmt bara, för den riskerar då att skikta sig. De tunga grova kristallerna sjunker till botten i burken och den låga vattenhalten i honung på ca 17 % kommer hamna överst i burken och får burken stå så en längre period varmt så riskerar honungen i burken att jäsa.
Men inte heller den honungen är dålig och oanvändbar. Använd den då när du ska baka bröd!

Ni som vill ha så färsk honung som möjligt, passa på och nyttja denna tjänst nu under sommaren. När senhösten kommer är det inte längre möjligt.

Färsk nyskördad honung är supergod och den är den nyttigaste honungen vi har! Den är helt underbar! Som godis, till sommardrycken, till yoghurten, i maten, till grillen, på pannkakorna, och till frukten. Den funkar till det mesta!

Kategorier: Honung

admin

Hökesås Bigårdar är ett lokalt företag som producerar honung från Tidaholms kommun.