Honung är antibakteriell – användas istället penicillin?

Publicerat av admin den

Forskarna har undersökt vad som gör att honung kan ha samma effekt som antibiotika och konstaterar att det handlar om mjölksyrabakterierna. När nektarn förenas med bakteriernas bildas ämnen som kan liknas vid antibiotika.

– Vi anser att vi har löst honungens gåta, säger Tobias Olofsson, doktor i livsmedelsteknik till TT.

Forskarmålet är att ersätta antibiotika på flera områden.

– Jag har forskat tillsammans med dem som tagit in manukahonungen på de brittiska sjukhusen. En sak som kom fram där var att ljunghonung, som vi har gott om i Skandinavien och som också finns i Skottland, är lika bra.

Honung i stället för penicillin? Forskare från Lund tänker föra in svensk ljunghonung i sjukvården. Nyckeln till framgång är de bakterier som verkar i binas magar.

Att honung har antibakteriell effekt är välkänt. Men att den skulle kunna tänkas bli ett alternativ till antibiotika är en positiv nyhet.

Ny zeeländsk honung rena dundermedicinen | ALT
Honung i stället för penicillin? | Sydsvenskan
Ljunghonung lika effektiv som Manukahonung? |Biodlarna
Svensk honung kan bli medicin | SVT
Skåne Livsmedelsakademi
Honung kan bli vapen mot sjukhussjuka | SR

Kategorier: Honung

admin

Hökesås Bigårdar är ett lokalt företag som producerar honung från Tidaholms kommun.