Bikupan som apotek

Publicerat av admin den

Artikeln nedan är publicerad i Allt om Läkemedel nr 2, 2009.

Honung är naturligt
Honung har sedan urminnes tider varit en naturlig del av människans kost. Den söta smaken och  höga näringsinnehållet gör honungen till ett livsmedel med många användningsområden. Från bikupan kommer också propolis, bipollen och bivax – som lindrar allt från eksem till klimakteriebesvär.

Honung består av sockerarter
Honung består till största delen av olika sockerarter, främst druvsocker (glukos) och fruktsocker (fruktos). Det är därför honung har en söt smak. Honung kan ha mer av en sockerart och mindre av en annan beroende på var bina hämtar sin nektar. Det påverkar både smaken och färgen.

Skogshonungen nyttig
Skogshonung sägs vara den näst nyttigaste honungen efter ljunghonung. Den är mörk till färgen och har en stark oljig smak som påminner om granar och tallar. Den kommer inte från nektar utan från bladlöss som sitter på träden och suger växtsaft. Bina i sin tur suger växtsaften från bladlössen.

Svensk honung

Forskning på honungs läkande effekt
I en vetenskaplig artikel som publicerats i tidskriften Journal of the American College of Nutrition sammanfattas vilka läkande egenskaper som forskare har hittat hos honung. Till exempel minskar honung inflammationer och kan döda eller åtminstone minska tillväxten av bakterier, virus och parasiter.
Det finns också forskning som visar att honung är antioxiderande, den kan alltså skydda oss mot fria radikaler, och därmed kanske minska risken för cancer. I artikeln presenteras dessutom teorier om varför honung är nyttigt, en är att honung innehåller mer än bara socker och vatten. I honung fi nns enzymer, proteiner, aminosyror, vitaminer, mineraler, spårämnen och mycket annat som vi människor behöver.

Honung och apiterapi

Producerar honungsprodukter för behandling av krämpor och sjukdomar. I Nya Zeeland har apiterapi fått fotfäste hos såväl allmänheten som inom vården. Till exempel har bandage med manukahonung klassats som läkemedel och används för att behandla brännskador. I Sverige används också honung för att torka ut och underlätta läkningen av brännskador, men här är honung inte klassat som läkemedel. Att honung är effektivt sätt för att behandla brännskador har bekräftats av forskare vid Cochrane-institutet. Cochrane- studier har hög trovärdighet eftersom de väger samman resultat från många forskningsstudier.

Propolis / kittvax

Propolis eller kittvax som det också kallas. Bina använder propolis för att täta springor och öppningar i bikupan.
– Propolis dödar mikroorganismer och därför är det alltid rent och snyggt i bikuporna. Där finns varken mögel eller bakterieangrepp. Traditionellt används propolis som naturmedel för att behandla infektioner och tvätta sår. Det sägs att propolis också är bra för att behandla och förebygga förkylningar.

Bivaxprodukter
Av bivax och olja kan man göra salvor och cerat som är läkande och mjukgörande. Dessa kan användas mot eksem och torr hud.


admin

Hökesås Bigårdar är ett lokalt företag som producerar honung från Tidaholms kommun.