SR rapporterar rekordmånga överfall på bikupor

Publicerat av admin den

Att björnar förstör bikupor är inte ovanligt men omfattningen har varit ovanligt stor i Västernorrland den här säsongen. Över ett 30-tal  angrepp har anmälts in till länsstyrelsen. Många bikupor har helt utplånats. Angreppen har skett på flera olika ställen i Timrå, Härnösand och Kramfors.

– Det är unikt! Vanligtvis brukar det vara ett trettital angrepp på bikupor i hela Sverige på ett år, säger Lars Wiklund. Teoretiskt kan det vara en enda björn som härjat vid kuporna eftersom björnar strövar på stora områden, säger Lars Wiklund som jobbar med viltskadefrågor på länsstyrelsen. Men troligare är att det är kanske ett par björnar som utfört angreppen.

Vanligtvis brukar björnarna vara ute efter larverna tidigt på säsonen men nu har de fått smak på honungen och då återkommer de och kraschar många bisamhällen.

Trots tidigare rapportering av Björn i Tidaholm, så har Hökensås fått något besök av björn. Däremot så tappar vi just nu dunderhonung gjord på nektar från ljung. Och självklart pryder vår logotyp-björn burkarna.

Läs hela artikeln på SR

Kategorier: Honung

admin

Hökesås Bigårdar är ett lokalt företag som producerar honung från Tidaholms kommun.