Är honung bra för kroppen?

Publicerat av admin den

För cirka tre år sedan upptäckte Tobias Olofsson och Alejandra Vásquez ett dussin nya och hälsofrämjande mjölksyrabakterier i honung och bin. Upptäckten anses ha kommersiell genomslagskraft, inte minst på läkemedelsmarknaden.

Genombrottet för upptäckten kom för drygt tre år sedan då ett experiment testades. Genom att skaka bina i vatten kräktes de upp sitt mag­innehåll där några särskilt intressanta bakterier gömde sig. Efter ett halvårs litteraturstudier kom de fram till att de tretton arter av mjölksyrabakterier som bina kräkts upp inte upptäckts tidigare.

Honung har traditionellt använts som ett naturläkemedel för allt från halsont till sårläkning. Tobias Olofsson och Alejandra Vásquez är övertygade om att det är mjölksyrabakterierna som är hemligheten. Mjölksyrabakterierna bor i binas honungsmage vilken används för tillverkning av honung från nektar. Bakterierna med dess hälsoegenskaper är orsaken till att människor har använt vild färsk honung som folkmedicin i tusentals år.

– Det är en ganska stor upptäckt. Nu ska vi flytta forskningen till ­Medicinska fakulteten i Lund och undersöka om bakterierna går att använda mot vaginalinfektioner, sår, magproblem och halsont, säger ­Tobias Olofsson.

Det som ligger närmast i tiden forskningsmässigt är att genom kliniska studier bevisa att bakterierna hjälper mot halsont. Det räknar de med ­kommer att ta tre till fyra år. Men ­redan nu förhandlar man med flera hälsokostkedjor om att få ut ­honungen i butikerna.

Men forskningsmässigt har de också kommit in på ett nytt spår. Binas egna bakterier ska hålla bina själva friska. Genom att mata bina med de mjölksyrabakterier som utgör deras naturliga immunförsvar hoppas de att bina ska hålla sig friska.

Svensk honung

Relaterad läsning:
Bikräk på påse
Honungsforskare i storbråk i USA
Vildhonung


admin

Hökesås Bigårdar är ett lokalt företag som producerar honung från Tidaholms kommun.