Vad är det för skillnad på ljunghonung och vanlig svensk honung?

Publicerat av admin den

skillnad ljung och vanlig honungHur stora är skillnaderna mellan ljunghonungen och svensk honung?

Vad består ljunghonung av?

Ljunghonungen hämtar bina från busken Ljung.  I Västra Götaland finns det gott om drag för bina, Ljungen är nämligen väl utspridd här i trakterna och är dessutom Västra Götalands landskapsblomma.Se även vad honung innehåller. För att honungen ska få ett namn efter blomsort krävs det att över 50 % av nektarn. kommer från just den blomman.

När är det säsong för ljunghonung?

Ljungbusken blommar i augusti – september, det är då första skörden av Ljunghonung kommer. Ibland blir skörden stor, ibland ingenting alls. Skörden beror på vädret.

Hur smakar ljunghonung?

Ljunghonungen är mörk till färgen och har en kraftig smak. Se även Ljunghonungen varierar i färg. I jämförelse med den vanliga honungen, så behöver du inte ta lika mycket ljunghonung i matlagning, teet eller på mackan. Den vanliga honungen är nämligen mer mildare i smaken. Ljunghonung är en delikatess för alla honungsälskare. I mataffären kan du köpa svensk blandhonung, men genom att handla direkt från biodlaren får du möjlighet att kunna testa olika sorters honung.

Är Ljunghonung lik Manukahonung?

Smaken skiljer dem åt. Men enligt forskare är Manukahonung snarlik den svenska Ljunghonungen för hälsoeffekter. Honungen sägs vara extra bra mot förkylningar. Att honung har flera hälsosamma effekter och antibakteriell effekt är välkänt. Se även honung används istället för penicillin?

Vart köper jag Ljunghonung?

Ljunghonung hittar du främst i delikatessaffärer eller köpes direkt av biodlaren. Du kan handla ljunghonung online i vår webbshop under säsong.


admin

Hökesås Bigårdar är ett lokalt företag som producerar honung från Tidaholms kommun.