Nyheter

Svensk honung bäst i test

”Svensk honung bäst” så löd Rubriken på svt artikel. Utan pollinerande bin och humlor skulle både växtodlingen och livsmedelsproduktionen bryta samman (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap). Dock så räcker inte utbudet på svensk honung till efterfrågan. Hälften av alla honung som äts i Sverige är importerad. Är det någon skillnad på smak på importerad honung och svensk honung? Absolut, skulle en biodlare säga. Det är naturen som ger smak på honungen och därför är det Läs mer…

Ljunghonungen tillfälligt slut. Kommer mer senare i september.

Efter bara några få dagars försäljning tog första skörden av ljunghonungen slut! Till alla ni som önskar köpa mer, eller som inte hann med att köpa ljunghonung, fortsätt hålla koll här på hemsidan för det kommer inom 2-3 veckor att komma mer. Det kommer att komma in en större skörd ljunghonung till innan säsongen är helt över. Detta sker vid slutskattningen, det sista som görs innan bina görs i ordning inför vintern. Ljungen blommar sent Läs mer…

Ljunghonung – inte som annan honung

Vi håller just nu på och slungar ljunghonung. En första skörd är bärgad och nu tappad på burk.  I dagarna kommer vi meddela alla våra kunder som skickat in förfrågningar på att köpa ljunghonung att det nu finns i lager. 100% Ren Ljunghonung – Ej upphettad Ljunghonung från Hökensås Bigårdar är 100% ren ljunghonung. Vi slungar varsamt honungskakorna två gånger. Efter första slungningen släpper nämligen all honung som möjligen inte är ljunghonung och den mesta Läs mer…

Manuka honung och svensk Ljunghonung samma effekt för hälsan

Manuka honung snarlik den svenska Ljunghonungen I dag ökar honungens medicinska användning på grund av det tilltagande problemet med antibiotikaresistens.  I Lantbrukets Affärstidning kan du läsa att Manuka honung och Ljunghonung har samma effekt för hälsan (läs källan). Den svenska Ljunghonungen är lika bra som Manuka honung som kommer från manuka trädet. I en brittisk studie har honung visat sig kunna hämma en speciell streptokockbakterie som kan orsaka sjukdomar som halsfluss, barnsängsfeber och blodförgiftning. Manuka honung importeras Läs mer…

Ny forskning visar att färsk honung hjälper till vid svårläkta sår

Tester i labb och behandling av svårläkta sår hos hästar tyder på det. Nu ska metoden provas vid Blekinge sårcentrum. Svårläkta sår är ett gissel för sjukvården såväl som för patienten. Orsaken är ofta den gula stafylokocken MRSA, och på den biter inte vanlig antibiotika. Nu rapporterar Lundaforskare att de kan vara en ny behandlingsmetod på spåren; färsk honung i kombination med mjölksyrabakterier.Genom att kombinera bakterierna med färsk honung har forskarna i labbet lyckats ta Läs mer…

Årets första skörd nu på burk!

Hej! Nu har vi äntligen börjat skörda årets honung, som mestadels just nu kommer ifrån höstrapsen så här långt. Vädret under maj och juni har varit kallt och blåsigt så bina har inte kunnat samla så mycket honung ännu men de bigårdar som stod precis i närheten av de gula rapsfälten har gjort ett bra jobb!   Honungen har precis börjat att sätta sig i burkarna och finns snart i butiker nära dig och hos Läs mer…

Vildhonung med mjölksyrebakterier

Vi har fått en fråga från kund om vi säljer honung som inte är upphettad och som innehåller hög halt av mjölksyrebakterier. Kund – Hej, finns vildhonung att köpa hos er? Biodlare M – Hej, du får gärna specificera vad du menar med vildhonung? Vi har både bin och honung, men vildhonung vet jag inte om vi har? Kund – Jag menar honung där mjölksyrebakteier är kvar. Där ingen upphettning ägt rum? Biodlare M – Läs mer…

NYHET! Köp Färsk nyslungad honung

Nytt för i år! Äntligen har våren kommit och bina arbetar för fullt med att samla nektar som blir till fin honung. Just nu är det körsbärsträd, maskros och raps som drar flest bin till sig. I år kommer vi kunna erbjuda något alldeles speciellt. Vi kommer nämligen kunna sälja färsk honung, alltså nyslungad, orörd, helt naturlig honung. Denna honung går inte att få tag på någon annanstans utan endast hos en lokal biodlare. Denna Läs mer…