Nyheter

Honungsbiet och bisamhällets sjukdomar

Stora skador bland bisamhällen, bland annat i USA, har på senare år uppmärksammats i medierna. Sannolikt orsakas dessa skador av en av olika samverkande faktorer, varav sjukdomsalstrande organismer är en. Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, är duktiga på att forska om biodling och bisamhället. Eva Forsgren har skrivit en uppsats om honungsbiet och sjukdomar som kan slå ut hela bisamhället. ”Honungsbiet är utsatt för många mikroorganismer som kan skada de enskilda individerna och slå ut hela bisamhällen. Läs mer…

Öka skörden med hjälp av naturen

Idag finns ingen tid för biodling För hundra år sedan fanns bisamhällen vid varje gård och torpställe. I dagens storskaliga lantbruk har man ingen tid för biodling eftersom skötseln av bin och grödor sammanfaller under sommarhalvåret. Yrkesbiodlare med hundratals samhällen har de resurser som krävs i dagens lantbruk. Miljövänligt sätt att öka skörden Pollinering med bin är det miljövänligaste sättet att öka skördarna inom odling. Växter lämnar inte nektar och pollen utan orsak. Genom att Läs mer…

Pollenallergiker! SE HITÅT!!

Idag träffade jag en av mina kompisar som väldigt ofta har snuva p.g.a. överkänslighet mot pollenet i luften så här års. Men hallå!? Tanken hade aldrig slagit mig förut att stackaren hade sådan bedrövlig snuva :S Honung innehåller spår av pollen, och i liten dos hjälper det mot överkänslighet av pollen. De flesta tror säkert att jag bara försöker att göra reklam för honung, men faktum är att honung sedan lång tid tillbaka har använts Läs mer…

Bin som svärmar

Varför svärmar bin? Under junimånad är det vanligt att bina svärmar. Detta beror på att drottningen inte har tillräckligt mycket plats att lägga ägg på, därför svärmar hon. Detta är binas naturliga sätt att föröka sig på. Man strävar efter att öka antalet bisamhällen utan svärmning genom olika skötselmetoder. Trots åtgärder svärmar dock bina ibland. Svärmning innebär att drottningen tillsammans med hälften av samhällets bin flyger iväg. De kan sätta sig i en buske eller i ett Läs mer…

Spa på svenskt vis.

Alla kan göra sitt eget hemma-spa. Örtterapeut Lisen Sundgren tipsar om tre hemmakurer. Malet kaffe, havregryn, honung, vaniljstänger, rapsolja och frukt, allt kan bli recept till peelingar, läppglans, massageoljor och hudkrämer.– Första gången man smetar in ansiktet i banan känns det lite off, men sen släpper spärren, säger Lisen Sundgren. Bort med kemikalierna och gör en naturlig och ekologisk ansiktsmask med honung. Ansiktsmask En frukt- eller bärmask rekommenderas som en vårdande rutin inom ayurvedisk hudvård. Det Läs mer…

Surrande drottningar på Haga

Sveriges Bioodlares Riksförbund gav kronprinsessan och Daniel Westling två bisamhällen som bröllopspresent skriver DN. Nu är det inte endast Soliden som får ha bikupor på sina ägor utan också på Haga. Sveriges Bioodlares Riksförbund vill med gåvan uppmärksamma att det finns för få biodlare i Sverige.  Av den honung vi äter i Sverige kommer bara hälften från svenska odlingar. Vill ni köpa svensk honung kan ni göra det här.

Honung är gott och nyttigt!

Honung har använts för sina läkande egenskaper och som traditionell medicin under mer än 5000 år. Mervärdet av lokalproducerad honung utöver den goda honungen är att bina bidrar till ökade skördar av bär och frukter i vår närliggande natur samt att de motverkar monokultur. Honung innehåller: Vatten Under 20%. Sockerarter Nektar består av sockerarterna sackaros, glukos och fruktos som bina hämtar hem från blommorna. När bina bearbetar nektarn till honung så ökar enzymhalten och vattenhalten minskar. Läs mer…

Tips på bättre nattsömn

Expressen uppmärksammar att allt fler får svårt att sova. Ett av tipsen är att Dricka rätt, drick något ljummet innan du går och lägger dig. Hökensås Bigårdars tips är att blanda en matsked honung i rumstempererad mjölk . Drick innan du går och lägger dig. Ett tips som funkar för många av våra kunder.  Se hela listan med tips för dig med sömnproblem här.

Yoghurtsås god till efterrätter.

Här har ni sett recept på en sås som är jättegod till paj och efterrätter. Du behöver: Turkisk yoghurt Honung Lime Ta yoghurten (turkisk yoghurt eller vanlig naturell yoghurt). Blanda med honung – gärna en flytande honung. Om jag bara har fast honung brukar jag värma den i vattenbad för att få den mer flytande. Rör i rivet skal från 1-2 limefrukter. Spara lite limeskal till att dekorera yoghurtsåsen med. Du kan förbereda såsen och ställa svalt Läs mer…